aetna Transition Coverage Request
Personal and Confidential
This form applies to fully insured commercial Traditional (non-HMO) members in California.

On the other side of this form, you’ll find answers to commonly asked questions about transition-of-care coverage.
Please read them before filling out this form.

This is a request for Aetna to cover ongoing care at the highest level of benefits from:
« An out-of-network doctor;
« A doctor whose Aexcel® network status has changed;
« Certain other healthcare providers who have treated you.

Once we review your completed form, we will send you a letter outlining our decision regarding your request for transition-of-care
coverage.

Step 1: Fill out these sections:
1. Section 1 - Employer Information.
2. Section 2 - Subscriber and Patient Information (Aetna plan information is found on the front of the Aetna ID card).
3. Section 3 - Authorization. Read the authorization, then sign and date the form. (If patient is age 17 or older, he/ she must also
sign and date this form.)
Step 2: Give the form to the doctor to complete Section 4.

Step 3: Fax the completed form to Aetna for review. Note: Complete one form for each out-of-network provider.

NOTE: A request for transition- of -Coverage does not apply to Aetna’s in-network (participating) providers. The DocFind® online provider
directory is at www.aetna.com. It can tell you if your doctor is in the network or help you find a participating provider for your
Aetna plan. You can also call us at the phone number on your Aetna ID card.

Fax medical requests to: 1-800-228-1318
Fax mental health/drug/alcohol abuse requests to: 1-860-754-2532

Be sure to complete all fields on page 4 when submitting this form. It will speed up processing of your transition-of-care
request.
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a.etn a Aetna Transition of Care Coverage Questions and Answers
California Commercial HMO and Traditional Fully Insured Products

Q. What is transition-of-care (TOC) coverage?

A. TOC facilitates minimal disruption and permits a member to continue care for a transitional period of time, without penalty, at the preferred plan
benefit level. TOC coverage applies to the following types of providers: an individual practitioner, a medical group, an independent practice
association, an acute care hospital, or an institution licensed in California and that delivers or furnishes health care services. Examples of individual
practitioners include doctors, psychiatrists, and licensed therapists.

In California, transition coverage is provided under certain circumstances for the completion of covered services for the following conditions:

¢ Pregnancy which includes the 3 trimesters of pregnancy and the immediate postpartum period.

¢ An acute condition that involves the sudden onset of symptoms due to an iliness, injury, or other medical problem that requires prompt medical
attention and that has a limited duration. Completion of covered services shall be provided for the duration of the acute condition.

¢ Previously scheduled surgery or other procedure authorized by Aetna that is part of a documented course of treatment that the provider
recommends to occur within 180 days of the provider’'s contract termination date or within 180 days of the effective date of a newly covered enrollee.

¢ A terminal iliness which is an incurable or irreversible condition that has a high probability of causing death within one (1) year or less.
Completion of covered services shall be provided for the duration of the terminal illness.

¢ A chronic medical condition due to a disease, illness, or other medical problem or medical disorder that is serious in nature and that persists
without full cure, worsens over an extended period of time, or requires ongoing treatment to maintain remission or prevent deterioration.
Completion of covered services shall be provided for a period of time necessary to complete the course of treatment and to arrange for a safe
transfer to another provider, as determined by the health plan, in consultation with the member, the nonparticipating or terminated provider,
and consistent with good professional practice. Coverage shall not exceed 12 months from the contract termination date or 12 months from the
effective date of a newly covered enrollee.

¢ Any services related to the care of a child ages 0-36 months up to 12 months from the provider’s contract termination date or 12 months from
the effective date of coverage for a newly covered enrollee.

o Behavioral Health services for HMO members who are receiving outpatient treatment for a mental iliness or for substance abuse (The member
must have had at least one (1) treatment session within 30 days prior to the status change date of either the member or the Aetna participating
provider). In addition, for HMO members with no out-of-network benefit, Aetna will facilitate continuity of care for a new enrollee whose
employer has changed health plans and who is receiving treatment from a nonparticipating mental health provider for an acute, serious, or
chronic mental health condition for the amount of time reasonably necessary to effect a safe transfer to a participating provider.

To be considered for TOC coverage the course of treatment for the conditions listed above must have been started before the enrollment or

re-enrollment date, or before the date your doctor left the Aetna network, or before the date of a doctor’s network status change for new enrollees or
prior to a provider’s termination date for existing members.

Q. When does California transition coverage apply and when does Aetna transition coverage apply?
A. Below are the four possible situations when transition coverage will be considered:
¢ California TOC — You are a newly covered member of an Aetna HMO medical benefit plan and the provider from whom you are receiving
services for one of the conditions described above is not a pg;ticipating provider in your new Aetna plan. Members whose plan sponsor is
switching to coverage provided by the Aetna Value Network™ HMO are considered to be renewing in a different Aetna Health plan even if their
Covered Benefits remain the same.
e California TOC — You are an existing member of an Aetna HMO plan and your participating provider terminates a contract with Aetna
while you were receiving services from that provider for one of the conditions described above at the time of the provider's contract termination.
e California TOC — You are an existing member of an Aetna Traditional (non-HMO) plan and your participating provider terminates a
contract with Aetna while you were receiving services from the provider for one of the conditions described above at the time of the provider's
contract termination.
¢ Aetna Standard TOC — You are a newly covered enrollee of a Traditional (non-HMO) plan and:
e Your provider is not in the Aetna network; or,
e Your provider leaves the Aetna network; or,
¢ Your provider's Aexcel network status changes, which affects your benefits; or,
e Your provider is not included in the Aexcel network and your benefits change to include the Aexcel network.
For Traditional members newly enrolled in an Aetna Traditional (non-HMO) plan, Aetna Transition of Care Coverage is considered for an
active course of treatment, meaning that you have begun a program of planned services with your doctor to correct or treat a diagnosed condition.
The start date is the first date of service or treatment. An active course of treatment covers a certain number of services or period of treatment for
special situations. Some examples may include, but are not limited to:
¢ Members who enroll with Aetna beyond 20 weeks of pregnancy. Members less than 20 weeks pregnant whom Aetna confirms as high risk
are reviewed on a case-by-case basis Members who have completed 14 weeks of pregnancy or greater and are receiving care from an
Aetna participating practitioner who undergoes an Aexcel network status change
e Members in an ongoing treatment plan, such as chemotherapy or radiation therapy
¢ Members with a terminal iliness, expected to live six months or less
¢ Members who need more than one surgery, such as cleft palate repair
o Members who have recently had surgery
¢ Members who receive outpatient treatment for a mental iliness or for substance abuse. (The member must have had at least one treatment
session within 30 days before the effective/renewal date of the Aetna plan.)
¢ Members with an ongoing or disabling condition that suddenly gets worse
¢ Members who may need or have had an organ or bone marrow transplant
For Traditional members newly enrolled in an Aetna plan, Aetna Standard TOC coverage typically lasts 90 days, but this may vary based on your
condition (for example, pregnancy).
To be considered for TOC coverage, the course of treatment must have started before the enrollment or re-enroliment date, or before the date your
doctor left the Aetna network, or before the date of a doctor’'s Aexcel network status change.
Q. What other types of providers, besides doctors, can be considered for TOC coverage?
A. This includes health care professionals such as physical therapists, occupational therapists, speech therapists, and agencies that provide skilled

home care services such as visiting nurses. Providers considered for transition coverage may vary by condition, as described above, in accordance
with California law. California TOC does not apply to durable medical equipment (DME) vendors or pharmaceutical items. Aetna Standard TOC
does not apply to other health care facilities (for example, skilled nursing facility) DME vepdors or pharmaceutical items. TOC is considered for
participating facilities only when the facility is not designated as a Choose and Save™" (tier 1) facility or a Savings Plus provider (tier 1) and
the member’s plan includes these low-cost networks.

Q. Ifl am currently receiving treatment from my doctor, why wouldn’t my request for California TOC coverage or for Aetna Standard TOC coverage be
approved?

A. In addition to currently receiving treatment, your request must involve a covered procedure/service. Your doctor must also agree to accept
the terms outlined on the TOC Request form.
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a,etn a Aetna Transition of Care Coverage Questions and Answers
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California Commercial HMO and Traditional Fully Insured Products

My PCP is no longer an Aetna provider. If my plan requires me to select a PCP, can | still see my doctor?

If you are currently receiving treatment, you may still be able to visit your PCP, even if he/she leaves the network. Talk to your PCP so that
he/she can help you with your future health care needs.

How long does TOC coverage last?

Please refer to the above question, What is transition-of-care (TOC) coverage?

How do | sign up for TOC coverage?

Contact your employer or Aetna Member Services. You must submit a Transition Coverage Request form to Aetna:
¢ Within ninety (90) days of when you enroll or re-enroll, or
¢ Within 90 days of the date the provider left the Aetna network, or
¢ Within 90 days of a doctor’s Aexcel network status change.

You or your doctor can send in the request form.

How will I know if my request for TOC coverage is approved?

You will receive a letter via U.S. mail. The letter will say whether or not you are approved.
Does TOC coverage apply to the Traditional Choice® Pian?

No. This plan does not have a provider network.

What if | have an Aexcel plan?

If TOC coverage is approved, you can still receive care at the highest benefit level for a certain time period. If you continue treatment with a
doctor who is not part of the Aexcel network, or a doctor whose Aexcel network status changes after the approved time period, your
coverage would follow what is stated in your plan design. This means you may have reduced benefits or no benefits.

What if | have more questions about transition-of-care coverage?
Call the Member Services phone number on your Aetna ID card. If you have questions about TOC mental health services, you can call the
Member Services phone number on your Aetna ID card or, if listed, the mental health or behavioral health phone number.
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aetna Transition Coverage Request
Personal and Confidential
This form applies to fully insured commercial Traditional (non-HMO) members in California.

1. Employer Information (Note: Please complete a separate form for each member and or provider.)
Employer's Name (please print) Plan Control Number Plan Effective Date (Required)

2. Subscriber and Patient Information
Subscriber's Name (please print) Subscriber's Aetna Identification Number

Subscriber's Address (please print)

Patient's Name (please print) Birthdate (MM/DD/YYYY) Telephone Number

Patient's Address (please print) Plan Type/Product

3. Authorization

| request approval for coverage of ongoing care from the healthcare provider named below for treatment started before my effective date with
Aetna, or before the end of the provider's contract with the Aetna network, or before the provider's Aexcel network status change. If approved,
| understand that the authorization for coverage of services stated below will be valid for a certain limited period of time. | give permission for
the health care provider to send any needed medical information and/or records to Aetna so a decision can be made.

Patient's Signature (Required if Patient is 17 or Older) Date (MM/DD/YYYY)

Parent’s Signature (Required if Patient is 16 or Younger) Date (MM/DD/YYYY)

4. Doctor Information — (Note: Please provide all specific information to avoid delay in the processing of this request.)
Name of Treating Doctor or Other Healthcare Provider (please print) Telephone Number

Address of Treating Doctor or Other Healthcare Provider (please print)

Signature of Treating Doctor or Other Healthcare Provider Date (MM/DD/YYYY)

The above named patient is currently an Aetna member as of the effective date indicated above. We understand you are not or soon will
not be a participating provider in the Aetna network. The patient has asked that we cover your care for a specific time period.
This is because of a condition, such as pregnancy, that requires an active course of treatment. An active course of treatment is
defined as: “A program of planned services starting on the date the provider first renders a service to correct or treat the diagnosed condition
and covering a defined number of services or period of treatment and includes a qualifying situation”. Please include a brief statement of the
patient’s current condition and treatment plan. For pregnancies, please indicate the estimated date of confinement (EDC). If we approve this
request, you agree:

= To provide the patient’s treatment and follow-up

= To not seek more payment from this patient other than the patient responsibility under the patient’s plan of benefits (for

example, patient’s copayment, deductibles or other out-of-pocket requirement)
= To share information on the patient’s treatment with us
= To use the Aetna network for any referrals, lab work or hospitalizations for services no part of the requested treatment.

Please complete the below diagnostic and treatment information
Diagnosis (including ICD-9 codes) Treatment (include related codes) Start Date of Treatment Dates of Current and Anticipated Treatment

1.
2,

Misrepresentation: Attention California Residents: For your protection California law requires notice of the following to appear on
this form: Any person who knowingly presents a false or fraudulent claim for the payment of a loss is guilty of a crime and may be subject to
fines and confinement in state prison.
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DOI Written Notice of Availability of Language Assistance

No Cost Language Services. You can get an interpreter. You can get documnents read to you and some sent to you in your language.

For help, call us at the number listed on your ID card or 1-877-287-0117. For more help call the CA Dept. of Insurance at 1-800-927-4357
English

Servicios de idiomas sin costo. Puede obtener un intérprete. Le pueden leer documentos v que le envien algunos en espafiol.
Para obtener ayuda, llamenos al mimero que figura en su tarjeta de identificacién o al 1-877-287-0117. Para obtener mas ayuda,
llame al Departamento de Seguros de CA al 1-800-927-4357. Spanish

RRESRE - CrESOZEERS - APt fien 088 - SHSHE - R ELDRIRE - RATY IRV ERERS - 58T
1-877-287-0117 BBk - GVEHS EALTEED - FESEL-800-027-4357 EEIM R HL#I - Chinese

Cic Dich Vu Trg Giip Npfn Ngft Mi€n Phi. Quy vicd thé dugc nhin dich vy théng dich va dudc ngudi khdc doc gip cdc tai

liéu bing tiéng Viét. BE dudc gitip d8, hiy goicho chiing t6i tai s§ dién thoai ghi trén thé hdi vién ciia quy vi hodc 1-877-287-0117
. b€ dugc trg gitip thém, xin goi S& Bao Hiém California tai s¢” 1-800-927-4357. Vietnamese.

FE Y MUlA ASh= = ES AMHAS HCA £~ JACH BF=UHE MFRE SS5ilF= MHIAS 2Hos 5
QUHLICH =20 22otel 22 # O|‘9| ID 20 Li2t8l= S &3t 1-877-287-0117TH 2 = F 2| of —jF—NAIQ 2ot

ALHIE AHEEES Bllotael 2= L0 = BE8=, 2 &3 1-800-927-4357TH2 F HEG =4 Al 2. Korean

Walang Gastos na mga Serbisyo sa Wika. Makakakuha ka ng interpreter o tagasalin at maipababasa mo sa Tagalog ang mga

dokumento. Para makakuha ng tulong, tawagan kami sa numerong nakalista sa iyong ID card o sa 1-877-287-0117. Para sa
karagdagang tulong, tawagan ang CA Dept. of Insurance sa 1-800-927-4357 Tagalog

Uin]dwp LEgyulpmb Tumuympoibbbp: dnp jupnn bp puapglwb dknp phpky b houunmapnetnp phpbpgly unag dkq
hunfup hugbpbt (kqm]: Ogtmipeyub hunfup dhq qubquibmpbp dkp hiphm et (ID) nimbuh 4pu b Jual 1-877-287-
0117 huniwpm]: Tpugmghs oginipyub hunlwp 1-800-927-4357 hunbvwipm] quibiquihuipbp BWwhdnplthuyh
Uupuihmjuwgpnipub Pudwininibp: Armenian
BecImaTHee YCIyIM Oepesoma. Bbl MOXeTe BOCNONb3OBATLCA yCNyraMu NepeBoduvka, U Baluv LOoKYMeHTbl NpoyuTyT
ANs Bac Ha pycckoM Asbike. Ecnv Bam TpebyeTcea NnoMoLb, 3BOHATE HAM MO HOMEPY, YKasaHHOMY Ha Baw el
WAEHTUUKAUMOHHOW KapTe, unn 1-877-287-0117. Ecnn Bam TpebyeTca AonoNHATENBEHAA NOMOLb, 3BOHUTE B
HdenapTameHT cTpaxoBaHna wWtata KanwdgopHna (Department of Insurance) no TenacoHy 1-800-927-4357. Russian
SEHOSEY X BRETEREIREL. BEEERHILET, Y-LAEIFLOFL. IDH—FRIAOESFRII1-877-287-
OL7ETHENEHEEEN, FhBBMVEHEIE, DDA T MRIEFT . 1-800-927-4357F T @M LS, Japanese

ol ol e ail a5 a8 ) 40 Sl 2 By g 0K ool aLaS am e S cilerd Sl il gLy 4 bgsse OLe aladts
@&MMC@QJJL;L):I ..\=|_>=\§_qul.43 1-877-287-0117 bJLA.\:‘u‘:blllaj(;l\.u‘DM@MQ@MQJE&}Jﬁ@&EQJM&Q_}LJ'hQu_sH\;S

Persian w8 5871 1-800-927-4357 & Led 40 (L 80 4an o513 CA Dept. of Insurance

HES I Aeret IA eI € AT ORS 39 AT J WS EAgeT § UAd €9 BE A9T J| 3% eAged Jag A
29 37 77 Ao T6| HEE B9, 3T WES (ID) 798 '3 i£3 $99 '3 7 1-877-287-0117'F  H'G 6 &d| TUd HEE Ut

FGIdSH Taurgede wWg fBshdA § 1-800-927-4357 ' & Fd| Punjabi

tshngmensefingg 1:ninssgamagninigimen fumennangegnt manigs 4 o Enitgn augiEpsmEESmmaeitmme
UHNNHUTNES M ZRIUE Hi YIS 1-877-287-0117 4 {wiiguuigwiain v gisdens] ey imndagmeiim
IS 1-800-927-4357 Khmer
2550 e Uy Geatl edac bl o (Jgemall Gy ol 220U Gl 50501 86l 58 g amsie o ) pmnll Sy FRIEE 0y g Fan b ek
Ly 8IS 359 o1 el 8ol o] cile gladl e 3y 3adl o Jpanll . 1.877-287-0117 a8 o sl ey guac A8y Lo Gl
Arabic.1-800-927-4357 a8 il o

Cov Kev Pab Txhais Lus Tsis Them Ngi. Koj yuav thov tau kom muaj neeg los txhais lus rau koj thiab kom neeg nyeem cov ntawv
ua lus Hmoob. Yog xav tau kev pab, hu rau peb ntawm tus xov tooj ny ob hauv koj daim yuaj ID los sis 1-877-287-0117. Yog xav
tau kev pab ntxiv hu rau CA lub Caj Meem Fai Muab Kev Tuav Pov Hwm ntawm 1-800-927-4357 Hmong

CDI Maotice of Language Assistance-Trad
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